Cikkek

Rövidítésekkel lépten-nyomon találkozunk az angol nyelvben. Megkönnyítik a kommunikációt, ismeretük hiánya azonban esetenként gondot okozhat.

A rövidítéseket többféleképpen csoportosíthatjuk, például kiejtés vagy nyelvi regiszter, stílusréteg szerint.

Az idióma egy olyan kifejezés, amelynek jelentése nem vagy legalábbis nehezen következtethető ki az azt alkotó egyes szavak jelentéséből. Minden nyelvnek megvannak a saját idiómái, és szinte állandóan találkozunk ilyen rögzült kifejezésekkel, ha angolul tanulunk.

Az angolok szerint az angol nyelvben van a világon a legtöbb idióma, a magyarok szerint a magyarban. Ezért aztán ők "zöldülnek az irigységtől", mi meg "sárgulunk" :).

Az egyik kedvenc mesém és az egyik kedvenc vizsgám :). Igaz, nem is mese, inkább legenda. Viszont a vizsga az nem mese, főleg, ha le is kell tenni :).

A kérdést úgy is fel lehetne tenni: lehet-e egy nyelvből két nyelven vizsgázni? Tehát egy darab nyelvből ... két nyelven. Ez így értelmes, ugye? Az kell, hogy legyen, mert van ilyen :).

Ha átgördültünk ezen a kisebb logikai bukfencen, nézzük, mit jelent az, hogy a nyelvvizsga egy- vagy kétnyelvű.

Egynyelvű vagy kétnyelvű? Hagyományos vagy online? Milyen és melyik szótár segíti leginkább a nyelvtanulókat?

A nyelvtanulás kezdetén, amikor még csak ismerkedünk a nyelvvel, mindenképpen kétnyelvű szótár használata javasolt. Ma már az online kétnyelvű szótárak is elég megbízhatóak, bátran használhatjuk hát ezeket.

Később, amikor már elértük a középfokú szintet és tovább szeretnénk fejleszteni tudásunkat, az egynyelvű szótárakat részesítsük előnyben és a kétnyelvűhöz csak akkor forduljunk, ha sehogy sem boldogulunk az egynyelvűvel.

A három betű - CAE - az angol Certificate in Anvanced English (vagy másképp: Cambridge English: Advanced) rövidítése. Világszerte ismert és elismert vizsga, a bizonyítványt több mint 4000 egyetem és munkaadó elfogadja magas szintű angol tudás igazolásaként.

A vizsga 2015 januárjától 4 részből áll: Reading and Use of English, Writing, Listening, Speaking. A legtöbb ismert vizsgától eltérően, nem lehet külön írásbeli és szóbeli vizsgát tenni. A felsőfokú bizonyítvány megszerzéséhez legalább 60 % elérése szükséges.

A CAE vizsga előnyei:

Ma már szerencsére kevesebb "hóvarjú" röpköd a levegőben, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, de sokszor még mindig nehéz eldönteni, hogy egy angolul tanuló töri a fejét valamin vagy éppen elsüllyedni készül. A magyar fül számára ugyanis alig hallható a kiejtésbeli különbség a "think" és a "sink"  th-ja és s-e között, csakhogy az angolban nagyon nem mindegy, mit és hogy mondunk.

Az angol nyelv esetében - talán fokozottabb mértékben, mint más nyelveknél - a jó kiejtés nélkülözhetetlen a jó kommunikációhoz. Hiába ismerjük a szót, hiába mondunk nyelvtanilag helyes mondatokat, ha nem lehet érteni, amit mondunk a rossz kiejtés miatt, akkor - hacsak nem írásban kommunikálunk - szinte semmit nem ér a tudásunk.

A magyar nyelv sajátosságai és a magyar nyelvoktatás hagyományai miatt, ma nálunk igen kevesen beszélik az angolt szép, az eredetit legalább megközelítő, arra hasonlító kiejtéssel.

A fenti kérdésre nehéz pontos választ adni. Minden nyelvtanuló más és mindenki más előképzettséggel rendelkezik, amikor elhatározza, hogy megpróbálja megszerezni a nyelvvizsga bizonyítványt. Függ attól is, milyen nyelvvizsgát szeretne az illető nyelvtanuló letenni: általános vagy szakmai, közép- vagy felsőfokút. Ezen kívül külön kell választani az alapozásra szánt időt a tényleges vizsgára való készüléstől. Fontos tényező lehet a kor vagy az élethelyzet is, az hogy valaki még diák vagy már dolgozik, és sokat számít a hozzáállás valamint a tanulásra fordítható idő is.

Legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező. Kell a bizonyítvány a továbbtanuláshoz és szükség van rá a diploma megszerzésekor is. Vizsgázni senki sem szeret és mivel a nyelvvizsgázók általában a "papírért" tanulnak, meg is elégszenek azzal, ha valahogy átcsusszannak a 60 %-os küszöbön. Később aztán előszeretettel mondogatják, hogy "lám-lám, a nyelvvizsga semmit sem ér, nekem is van papírom, mégsem tudok semmit".  És igazuk is van.

Oldalak