Mennyi idő alatt lehet felkészülni egy nyelvvizsgára?

Szerző: 

Bereczki Ildikó

A fenti kérdésre nehéz pontos választ adni. Minden nyelvtanuló más és mindenki más előképzettséggel rendelkezik, amikor elhatározza, hogy megpróbálja megszerezni a nyelvvizsga bizonyítványt. Függ attól is, milyen nyelvvizsgát szeretne az illető nyelvtanuló letenni: általános vagy szakmai, közép- vagy felsőfokút. Ezen kívül külön kell választani az alapozásra szánt időt a tényleges vizsgára való készüléstől. Fontos tényező lehet a kor vagy az élethelyzet is, az hogy valaki még diák vagy már dolgozik, és sokat számít a hozzáállás valamint a tanulásra fordítható idő is.

Mindezeket és több év gyakorlatát és tapasztalatát figyelembe véve - és Dr. J.M.B.-vel is konzultálva :) *-, íme a válaszom a címben feltett kérdésre:

Középfokú nyelvvizsga

Teljesen nulláról: évek alatt

Alapos nyelvtani tudás és megfelelő nagyságú szókincs birtokában: 2-3 hónap - egy év

Felsőfokú nyelvvizsga

80 % feletti középfokú tudás birtokában egy-két év intenzív tanulás szükséges.

Természetesen, ha valakinek van lehetősége célnyelvi országban fejleszteni tudását vagy különlegesen jó nyelvérzékkel rendelkezik, esetleg semmi mással nem kell foglalkoznia, csak a nyelvtanulással, ez az idő lényegesen csökkenthető. De egy dolog azért biztos: tanulás nélkül csak úgy nem adnak nyelvvizsga bizonyítványt. Csodát tenni még maga Mr Mortimer sem képes :).

* Dr James Mortimer Bearhead - my Assistant Director :)

https://facebook.com/643794895705234/photos/a.655382674546456.1073741828...