Miért érdemes nyelvvizsgát tenni?

Szerző: 

Bereczki Ildikó

Legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező. Kell a bizonyítvány a továbbtanuláshoz és szükség van rá a diploma megszerzésekor is. Vizsgázni senki sem szeret és mivel a nyelvvizsgázók általában a "papírért" tanulnak, meg is elégszenek azzal, ha valahogy átcsusszannak a 60 %-os küszöbön. Később aztán előszeretettel mondogatják, hogy "lám-lám, a nyelvvizsga semmit sem ér, nekem is van papírom, mégsem tudok semmit".  És igazuk is van. Ha valaki csupáncsak a bizonyítvány megszerzéséért tanul és nem a tudásért, és alig várja, hogy túl legyen az egészen, számíthat arra, hogy két-három hónappal a vizsga után már tényleg nem fog tudni semmit.

Azonban egy 80-90 % körüli eredmény például egy középfokú nyelvvizsgán már jelenthet megalapozott tudást, amit később gyorsan és könnyen lehet tovább fejleszteni.

Nyelvvizsgázni nemcsak azért érdemes, mert ha sikerül, akkor kapunk egy bizonyítványt és felvételt nyerhetünk a segítségével valamelyik felsőoktatási intézménybe vagy kézhez kapjuk a diplománkat, és nem is pusztán csak azért, hogy felmérjük vele a tudásunkat (ez nem is mérhető minden esetben).

Nyelvvizsgázni azért érdemes, még akkor is, ha nincs konkrétan a "papírra" szükségünk, mert ha elhatározzuk, hogy nyelvvizsgázunk, akkor kitűzünk magunk elé egy elérendő CÉLT, ha pedig van célunk, az mindig erős motiváló hatással bír.

"Hogy tudod a célt elérni, ha nem is látod?" - erre az igen találó kérdésre a netet böngészve bukkantam rá.

És valóban. Ha nem látjuk, hogy pontosan mit kell megtanulnunk, miben kell fejlődnünk ahhoz, hogy például felsőfokú szintre jussunk, hogyan fogunk oda eljutni?

Erre még Dr. J.M.B.* sem tudja a választ :).

* Dr James Mortimer Bearhead - my Assistant Director (see my Facebook profile)